www.deizm.org'un gelişmesi için bir şeyler yapmak istemez misin?

İletişim: deizmturkiye@gmail.com

Join the forum, it's quick and easy

www.deizm.org'un gelişmesi için bir şeyler yapmak istemez misin?

İletişim: deizmturkiye@gmail.com

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
#SomayıUnutma
Sorumluların ceza almaları için, böyle bir katliamın bir daha yaşanmaması için #SomayıUnutma.

2 posters

    İNSANDAKİ ORGANLARIN GELİŞİM SIRASI

    Cennet-Kapisi
    Cennet-Kapisi
    Orta Dereceli Üye
    Orta Dereceli Üye


    Erkek Mesaj Sayısı : 217
    Yaş : 32
    Nerden : Avusturya
    Katkı Puanı : 279
    Reputation : -38
    Kayıt tarihi : 14/01/11

    İNSANDAKİ ORGANLARIN GELİŞİM SIRASI  Empty İNSANDAKİ ORGANLARIN GELİŞİM SIRASI

    Mesaj tarafından Cennet-Kapisi Perş. Ocak 20, 2011 12:30 am

    Selamun Aleykum,

    O, sizin için kulakları, gözleri ve gönülleri inşa edendir; ne az şükrediyorsunuz. (Mü'minun Suresi, 78)

    Allah, sizi annelerinizin karnından hiçbir şey bilmezken çıkardı ve umulur ki şükredersiniz diye işitme, görme (duyularını) ve gönüller verdi. (Nahl Suresi, 78)

    Yukarıdaki ayetlerde Allah'ın insana bahşettiği birtakım duyulardan bahsedilmektedir. Dikkat edilirse, Kuran'da bu duyulardan hep belli bir sıra ile bahsedilmektedir: Duyma, görme, hissetme ve anlama.
    Embriyolog Dr. Keith Moore, Journal of Islamic Medical Association'da yayınlanan bir makalesinde, embriyonun gelişim sürecinde iç kulakların ilk halinin belirmesinden sonra gözün oluşmaya başladığını ifade etmektedir. Hissetme ve anlama merkezi olan beynin ise, kulak ve gözün ardından gelişimine başladığını söylemektedir.
    Anne karnındaki çocuk fetus halindeyken, hamileliğin yirmi ikinci günü gibi erken bir dönemde kulaklar gelişir ve hamileliğin dördüncü ayında kulak tam olarak fonksiyonel hale gelir. Fetus bundan sonra annenin karnındaki sesleri duyabilir. Dolayısıyla yeni doğan bir bebek için işitme duyusu, diğer yaşamsal fonksiyonlardan önce oluşur. Kuran ayetlerindeki öncelik sırası bu bakımdan dikkat çekicidir.

    Saygilar!
    drcrysis
    drcrysis
    Yeni Üye
    Yeni Üye


    Erkek Mesaj Sayısı : 8
    Yaş : 31
    Katkı Puanı : 15
    Reputation : 3
    Kayıt tarihi : 13/06/12

    İNSANDAKİ ORGANLARIN GELİŞİM SIRASI  Empty Geri: İNSANDAKİ ORGANLARIN GELİŞİM SIRASI

    Mesaj tarafından drcrysis Çarş. Haz. 13, 2012 8:31 am

    al cevabın!!!


    İddianın Geçersizliği
    İddiada, duyuların işitme, görme ve hissetme şeklinde sıralanmasının bir kerameti olduğu ve embriyonun da gelişimini bu sıraya göre yaptığı söylenmektedir. Devamında, beynin, kulak ve gözün oluşmaya başlamasının ardından ortaya çıktığı iddia edilmiştir. Yazının sonunda ise işitme duyusunun, diğer yaşamsal organlardan önce meydana geldiği iddia edilmiştir.
    Mucize iddiası modern embriyoloji biliminden elde edilen verilerin ışığında incelenecek olursa, baştan sona yanlış olduğu açıkça görülecektir.

    Göz ve Kulak
    Göz ve kulak, embriyonun 4 ve 5. Haftalarında oluşmaya başlamaktadırlar. Göz ve kulağın oluşmaya başladığı bu dönemde aynı zamanda omurga, alt çene ve gırtlağın da oluşmaya başladığı görülür[1]. Daha geriye gidilerek, göz ve kulak için ilk belirtilerin oluşmasını ifade eden ve sırasıyla optik oluklar ve otik taslaklar(otic placode) olarak adlandırılan yapılar da yine ilk defa embriyonun 3. Haftasında görülürler[2, 3]. Bu bakımdan, göz ve kulağın oluşmaya başlaması aynı zamana denk gelmektedir.

    4. Beyin
    İddiada öne sürülen bir diğer durum, beynin kulak ve gözün ardından oluşmaya başladığıdır. Yukarıdaki tablo incelenecek olursa, merkezi sinir sisteminin, göz ve kulaktan önce oluşmaya başladığı görülecektir. Buna bağlı olarak, beynin de yine göz ve kulaktan daha önce gelişmeye başlaması beklenir.
    Beynin gelişimi 10 aşamaya ayrılabilir (Joseph, 1996a). Bunlardan;
    Ektodermden nöroektodermin oluşması ve nöral preplate’nin oluşması.
    Preplate’nin yayılması ve böylece nöral tabakanın oluşması.
    Nöral tüpün oluşması.
    Şeklinde sıralanabilecek olan ilk 3 aşama, embriyonun ilk 16 gününde meydana gelir [4]. Bu da, hem gözün, hem de kulağın oluşmaya başlaması olarak gösterilebilecek erken aşamalarından daha önceki bir zamana tekabül etmektedir.
    5. Hayati Organlar
    İddianın son bölümünde, bir bebeğin işitme duyusunun, diğer hayati fonksiyonlardan önce oluştuğu belirtilmiştir. Bu bakımdan, işitme duyusunun gelişiminin, diğer hayati organların gelişiminden daha önce tamamlanmış olduğunun iddia edildiği anlaşılmaktadır. Kulak, anatomik olarak işlevselliğini 20. Haftada tamamlamaktadır [5]. Ancak, hayati olarak belki de en önemli diyebileceğimiz organ olan kalp, embriyonun 8. Haftasında bölümlenmesini tamamlar ve fetüsün kalbi oluşmuş olur [6]. Oluşumunu 8. Haftada tamamlamasına rağmen embriyoda ilk kalp atışı 3-4. Haftalarda ortaya çıkar.

    6. Sonuç
    Bilimsel kanıtların incelenmesiyle de görülmüştür ki, yukarıda ortaya atılan iddianın bir geçerliliği yoktur. Ayrıca, ortaya atılan iddiada, gelişim zamanlarının tam olarak verilmemesi, en baştan iddianın güvenilirliğini sarsmaktadır. Gelişim olarak ifade edilmek istenilenin ne olduğu tam olarak anlaşılır olmaması nedeniyle, okuyucu, işitme organının oluşmaya başladığı zaman ile beynin fonksiyonel olarak çalışmaya başladığı zaman karşılaştırılarak yanıltılmaktadır. Hayati organ olarak hangi organlara atıfta bulunulduğu ise açıklanmamıştır. Ancak bilimsel veriler göstermiştir ki, belki de en hayati organ olan kalp, gelişimini işitme ve görme duyularından çok önce tamamlamaktadır.
    -
    Hazırlayan: İstatistik
    -
    Kaynaklar:
    1. Dr. C. George Boeree, “Prenatal development”,
    2. Patrick O’Connor, Embryology of the Eye and Visual Pathways-Anathomy and General Organization,
    3. Dr Mark Hill, Development of the Organs of Audition and Equilibrium Middle Ear,
    4.Baby Brain Development: Zero te Three,
    5. Stanley N. Graven, MD and Joy V. Browne Auditory Development in the fetus and Infant, Newborn & Infant Nursing Reviews, (December 2008).
    6. Christa Wellman, Heart Development,

      Forum Saati Cuma Mayıs 03, 2024 2:35 am